Een groot aantal organisaties heeft nog geen ervaring met digitale sollicitatieprocedures, maar recruiters lijken nu massaal over te stappen op videosollicitaties met behulp van Facetime, Skype, Zoom, Talky, MS Teams of Google Hangout’s.
Het zijn drukke tijden voor bedrijven die al veel langer ervaring hebben met het faciliteren van professionele videosollicitatie zoals HR Avatar Benelux uit Amersfoort, dochter van een Amerikaans Assessment bedrijf in Virginia. HR Avatar behoort tot een kleine groep gespecialiseerde bedrijven die SJT – Situational Judgement Tests – toepassen in een gamified omgeving.
“We faciliteren videosollicitatie met een uniek script support”, zegt Emil van Vliet, CEO van HR Avatar. “Tijdens het interview verschijnt het script met vragen op het beeldscherm van de recruiter. Want je wilt voorkomen dat een interview niet gestructureerd verloopt. Tegelijk worden er, na toestemming van de sollicitant, data verzameld, waarmee we aan het einde van het interview de geschiktheid van een kandidaat in een cijfer kunnen aangeven. Bovendien krijgt de klant de stem- en persoonlijkheidsanalyse te zien. Uiteraard is de tool beveiligd met onder andere end-to-end encryptie en voldoet het aan AVG regelgeving.
Na afloop van het interview heeft de opdrachtgever natuurlijk de gelegenheid dieper in te gaan op de resultaten. Dat gebeurt in kleuren en in eenvoudig leesbare grafieken. We onderscheiden ons daarmee ook in de manier waarop de resultaten worden weergeven.”
“Een videosollicitatie vraagt een andere voorbereiding. De recruiter moet de kandidaat op haar of zijn gemak stellen”, aldus Aaltje Vincent, een bekende loopbaanprofessional die onder meer het boek Jobmarketing 3.0 schreef. “Stel een kandidaat gerust, nog wat meer dan normaal. Solliciteren is al spannend en dan komt deze techniek er ook nog eens bij.” De meeste organisaties zijn inmiddels razendsnel aan het omschakelen. Veel recruiters verwachten dat gesprekken in een huiselijke omgeving lastig zouden zijn. Maar het tegendeel blijkt steeds meer waar te zijn. Het kan zelfs in het voordeel zijn van zowel de sollicitant als de toekomstige werkgever.
“We verwachten dat de Coronamaatregelen een gamechanger zullen zijn voor sollicitatieprocedures” aldus Richard Townsend, Associate marketing director bij HR Avatar. “Deze vorm van solliciteren zal ook na deze nare crisis zijn prominente plek behouden. Het is efficiënt, overzichtelijk en geeft mede door de gelijktijdige data-analyse een uitstekende indicator voor de geschiktheid van de kandidaat. De actieve hoofdrol van de sollicitant in de gamified video maakt het solliciteren tot een hele leuke ervaring, wat natuurlijk ook weer de Employee Branding bevordert.”
Recruiters zijn weer een efficiënt instrument rijker geworden door deze crisis.